Barometr koniunktury gospodarczej jako uniwersalne narzędzie oceny sytuacji gospodarczej w polskich regionach – studium teoretyczno-empiryczne - Warżała, Rafał (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2025)
Celem artykułu jest propozycja konstrukcji syntetycznego, uniwersalnego narzędzia oceny sytuacji gospodarczej w polskich regionach, tj. ilościowego wskaźnika koniunktury gospodarczej dla danego obszaru (województwa). Do skonstruowania barometru koniunktury gospodarczej w regionach wykorzystano szeregi czasowe zmiennych publikowanych przez regionalne urzędy statystyczne w częstotliwości miesięcznej. W procedurze konstruowania regionalnego barometru koniunktury wykorzystano metody: TRAMO/SEATS – do odseparowania czynnika sezonowego z danych empirycznych; filtr Christiano-Fitzgeralda – do estymacji wahań koniunkturalnych. Wyniki badań empirycznych wskazują, że daje on lepsze wyniki zwłaszcza na końcach badanego szeregu czasowego. Uniwersalność konstrukcji barometru polega na indywidualnym dla każdego regionu udziale poszczególnych zmiennych składowych w ostatecznym kształcie wskaźnika regionalnej koniunktury.