Polityki publiczne w kontekście nierówności w dostępie do Internetu wśród seniorów: wybrane polityki miejskie i wnioski z debaty oksfordzkiej w Poznaniu - Lorek, Artur Marcin (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2025)
W artykule poruszono zagadnienie wykluczenia cyfrowego seniorów, zwłaszcza w miastach, i jego konsekwencji. Zidentyfikowano, że starsze osoby często borykają się z ograniczeniami finansowymi, społecznymi, fizycznymi oraz poznawczymi, które zmniejszają możliwość dostępu do Internetu. Brak umiejętności cyfrowych utrudnia korzystanie z usług, bankowości, ochrony zdrowia, a także ogranicza ich życie społeczne oraz łączność z bliskimi. Artykuł podkreśla potrzebę rozwoju polityk miejskich wspierających edukację cyfrową osób starszych oraz dostęp do nowoczesnych technologii, by przeciwdziałać ich marginalizacji. Przykłady można odnotować w Warszawie i Poznaniu, gdzie przedsięwzięcia skierowane na integrację cyfrową seniorów funkcjonują od dłuższego czasu. Inicjatywy te obejmują m.in. tworzenie podręczników oraz organizowanie specjalnych warsztatów dla seniorów. Projekty takie pokazują na przykład, jak samorządy miejskie mogą skutecznie współpracować z organizacjami społeczeństwa obywatelskiego w celu zwiększenia dostępności cyfrowej.