Wpływ planowanej kolei linowej na zmianę dostępności publicznego transportu zbiorowego na obszarze osiedla Bohnice w Pradze - Domagalski, Jakub (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2025)
Celem opracowania jest określenie zmian dostępności publicznego transportu zbiorowego na obszarze osiedla Bohnice w Pradze na skutek realizacji planu budowy kolei linowej. Artykuł skupia się na analizie dostępności osiedla mieszkaniowego Bohnice zlokalizowanego w północnej części Pragi. Pomiaru dostępności dokonano przy wykorzystaniu metody analizy właściwości obrazów rastrowych, a rezultaty przedstawiono na rycinach utworzonych za pomocą oprogramowania GIS. Wyniki analizy wskazują na wyraźną poprawę dostępności na badanym obszarze. Na podstawie analiz przedstawiono rekomendacje dla realizacji projektu budowy kolei linowej. Dodatkowo w artykule przybliżono aktualny stan opisywanego przedsięwzięcia.