Organizacja terytorialna samorządu w Polsce. Geneza, stan i perspektywy zmian - czasopisma, Redakcja (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2025)
Artykuł jest częścią zbiorowej monografii poświęconej historii, kondycji i przyszłości polskiego samorządu terytorialnego. Przedstawia genezę i przebieg zmian podziału terytorialnego Polski w ostatnich 35 latach. Analizie poddano struktury administracyjne na trzech poziomach: gmina, powiat i województwo. Punktem odniesienia są podziały terytorialne innych krajów UE, zwłaszcza tych, które podobnie jak Polska mają strukturę trójstopniową. Podstawową tezą pracy jest twierdzenie, że organizacja terytorialna administracji publicznej powinna zmieniać się w relacji do rozwoju procesów politycznych, gospodarczych, społecznych i przestrzennych.