Turystyka zrównoważona jako element planowania strategicznego i polityki regionalnej najbardziej atrakcyjnych regionów województwa wielkopolskiego - Nowicka, Klaudia (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2025)
Celem artykułu jest analiza stopnia uwzględniania zasad turystyki zrównoważonej w strategiach rozwoju najbardziej atrakcyjnych turystycznie regionów województwa wielkopolskiego. Badaniem objęto 11 powiatów i 62 gminy, wykorzystując analizę dokumentów oraz wywiady eksperckie. Choć turystyka jest obecna w większości strategii, zapisy dotyczące zrównoważonego rozwoju są nieliczne i ogólnikowe. Zaleceń Grupy ds. Turystyki Zrównoważonej (TSG) nie wdraża się w pełni. Artykuł wskazuje na potrzebę opracowania dedykowanych strategii, lepszego monitoringu oraz większego udziału społeczności lokalnych w planowaniu turystyki.