Położenie i status formalnoprawny szkół podstawowych a dojazdy uczniów z suburbiów – przypadek Poznania - Bajerski, Artur (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2025)
Relacje miasto–wieś stanowią istotny kontekst funkcjonowania placówek edukacyjnych, szczególnie dla urbanizujących się obszarów podmiejskich. Zachodzą tam nie tylko dynamiczne zmiany sieci szkolnych, ale również występują intensywne przepływy edukacyjne między przedmieściami a miastami centralnymi. Celem artykułu jest skupienie się na drugim z zagadnień i próba odpowiedzi – na podstawie studium przypadku Poznania – na pytania o wpływ położenia szkół w strukturze przestrzennej miasta oraz ich statusu formalnoprawnego (jako placówek publicznych albo niepublicznych) na kształtowanie się kierunków i wielkości dojazdów uczniów z terenów podmiejskich. Analizy wykorzystujące szczegółowe informacje z Systemu Informacji Oświatowej pozwoliły wykazać, że występuje związek położenia szkoły i kierunków napływu do niej uczniów z suburbiów. Wykryto również istotne różnice między placówkami publicznymi i niepublicznymi w tym zakresie.