Ekosystemy Przemysłu 4.0: doświadczenia wybranych polskich regionów przemysłowych - Baron, Marcin; Gwosdz, Krzysztof; Kwiatkowski, Tomasz; Sobala-Gwosdz, Agnieszka; Hetmańczyk, Mariusz (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2026)
W artykule przedstawiono analizę tego, w jaki sposób Przemysł 4.0 i cyfrowi przedsiębiorcy wpisują się w politykę innowacji i ekosystemy innowacyjności trzech polskich regionów przemysłowych: dolnośląskiego, śląskiego i podkarpackiego. Na podstawie analiz strategii regionalnych i wywiadów z interesariuszami pokazano odmienne trajektorie ich rozwoju. Województwo dolnośląskie traktuje I4.0 jako inteligentną specjalizację, województwo śląskie – jako element szeroko rozumianej transformacji, a województwo podkarpackie wykorzystuje niszowe specjalizacje. Ekosystemy cechują się innowacjami inkrementalnymi, a ograniczone zaufanie, zachowawczość MŚP i zależność od korporacji osłabiają gotowość do podejmowania radykalnych działań i szeroko zakrojonych inicjatyw. Wyniki badania wskazują na potrzebę terytorializacji polityki wsparcia zaawansowanej produkcji przemysłowej.