Kto się troszczy? Nierówności płci w nieformalnej opiece nad dziećmi w Polsce – perspektywa przestrzenno-czasowa - Żółtaszek, Agata; Lewandowska-Gwarda, Karolina (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2026)
Głównym celem badania było określenie różnicy pomiędzy płciami w absencjach chorobowych z tytułu opieki nad dziećmi w Polsce oraz analiza ich zróżnicowania przestrzennego i czasowego. Zastosowano dane statystyczne ZUS dla lat 2019 i 2024 na poziomie powiatów, wykorzystując metody GIS, eksploracyjną analizę danych przestrzennych oraz testy statystyczne, m.in. współczynnik korelacji Pearsona, test t dla prób zależnych i test Dunna. Wyniki wskazują na znaczne i pogłębiające się różnice między kobietami a mężczyznami – kobiety są wielokrotnie bardziej obciążone. Zjawisko to nasila się w północnych i wschodnich regionach kraju.