Wpływ pandemii na zmianę miejsca zamieszkania i przyszłe oczekiwania mieszkaniowe studentów – studium przypadku Albanii, Polski, Portugalii i Ukrainy - Grzywińska-Rąpca, Małgorzata; Janusz, Marcin; Grzybowska-Brzezińska, Mariola (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2026)
Celem badania była ocena sytuacji mieszkaniowej studentów czterech państw poprzez ich samoocenę warunków życia w czasie pandemii COVID-19 oraz oczekiwań dotyczących potencjalnych zmian na rynku mieszkaniowym wywołanych kryzysem. W badaniu wykorzystano kwestionariusz ankiety, a do analizy zastosowano modelowanie równań strukturalnych. Konsekwencje pandemii były podobne w różnych krajach, ale skutkowały różnymi decyzjami mieszkaniowymi. Studenci łączący naukę z pracą zarobkową rzadziej opuszczali swoje miejsce zamieszkania w mieście akademickim w czasie pandemii. Badanie dostarcza empirycznych dowodów na różnice w zależności od dominującego typu rynku mieszkaniowego i stanowi wkład do międzynarodowej debaty na temat warunków mieszkaniowych grup szczególnie wrażliwych i ich wpływu na dobrostan.