Ograniczenie liczby kadencji w samorządzie terytorialnym – ujęcie z perspektywy władz wykonawczych gmin wiejskich regionu centralnego Polski - Stasiak, Ewelina; Sokołowicz, Mariusz E. (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2026)
Artykuł analizuje kwestię limitu kadencji wprowadzoną nowelizacją kodeksu wyborczego w 2018 r. Ustanowienie maksymalnie dwóch kadencji stanowi jedną z kluczowych zmian instytucjonalnych, przed jakimi stoi dziś samorząd terytorialny w Polsce. Konsekwencje tej zmiany pozostają niepewne i mogą mieć wpływ na przyszłą strukturę władz lokalnych. Zasadniczym pytaniem jest, w jaki sposób tak istotna zmiana instytucjonalna oddziałuje na funkcjonowanie samorządów. Drugim, równie ważnym problemem, jest kwestia tego, jak akceptacja bądź brak akceptacji ze strony lokalnych liderów wpływa na proces wdrażania nowych regulacji. Artykuł przedstawia opinie wójtów dotyczące ich roli w ramach struktury samorządu terytorialnego, problematyki kadencyjności organów wykonawczych oraz oceny zmian zachodzących w polskim systemie samorządowym. Postawiono hipotezę, zgodnie z którą poziom rozwoju społeczno-gospodarczego gmin oraz doświadczenie wójtów kształtują ich postrzeganie zmian w samorządzie lokalnym, w tym stosunek do ograniczeń kadencyjnych. Podstawę empiryczną stanowią wyniki badania ankietowego przeprowadzonego w 2021 r. wśród wójtów 133 gmin wiejskich w województwie łódzkim. Materiał ten uzupełniono pogłębionymi wywiadami ankietowymi zrealizowanymi w 2022 r. wśród wójtów z dziesięciu wybranych gmin wiejskich tego regionu. Wyniki badań wskazują na wyraźne zróżnicowanie opinii lokalnych decydentów na temat wprowadzonego ograniczenia kadencji, uzależnione zarówno od długości sprawowanego mandatu, jak i od rozwoju społeczno-gospodarczego gminy. Zdaniem respondentów to właśnie rozwój społeczno-gospodarczy jednostki ma większe znaczenie dla jej funkcjonowania i rozwoju niż formalne regulacje dotyczące limitu kadencji.