Podstawy organizacyjno-prawne prowadzenia polityki miejskiej w Polsce w latach 2004–2015 - Górniak, Sylwia (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2016)
Polityka miejska odgrywa istotną rolę w kreowaniu rozwoju społeczno-gospodarczego miast, a także regionów i kraju. Sposób jej prowadzenia uzależniony jest jednak od występujących w danym miejscu i czasie uwarunkowań, w tym uwarunkowań organizacyjno-prawnych, które wyznaczają ramy jej funkcjonowania. Celem pracy jest identyfikacja uwarunkowań organizacyjno-prawnych prowadzenia polityki miejskiej w Polsce. Analiza uwzględnia zapisy najważniejszych aktów prawnych i dokumentów strategiczno-operacyjnych funkcjonujących w latach 2004–2015 na poziomie unijnym i krajowym, mających znaczenie dla prowadzenia polityki miejskiej w Polsce.