Zintegrowane Inwestycje Terytorialne jako narzędzie wspierające kształtowanie centrów rozwoju regionalnego - Szafranek, Edyta (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2015)
Podejście terytorialne w polityce regionalnej umożliwia zastosowanie Zintegrowanych Inwestycji Terytorialnych do pobudzania rozwoju miejskich obszarów funkcjonalnych. Zakłada finansowanie zadań z zakresu ZIT środkami z RPO. Tym samym miasta i ich obszary funkcjonalne podlegają szczególnemu wsparciu, a ich regionalne znaczenie może wzrosnąć. Celem artykułu jest identyfikacja wpływu ZIT na wzmocnienie potencjału i roli w rozwoju województw tych miast, które stanowią centra obszarów funkcjonalnych. W badaniach wykorzystano analizę zróżnicowania wielkości i struktury środków finansowych przeznaczonych w RPO na zadania z zakresu ZIT dla miejskich obszarów funkcjonalnych. Wyniki badań wskazują, że realizacja ZIT w miastach i na obszarach funkcjonalnych poprawia możliwości dynamizowania ich rozwoju i kształtowania silnych centrów rozwoju regionalnego.