Innowacyjna oferta dydaktyczna dla kierunku studiów „gospodarka przestrzenna” na Wydziale Geodezji i Kartografii Politechniki Warszawskiej - Maciejewska, Alina; Bartoszczuk, Wojciech (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2017)
Celem publikacji jest przedstawienie innowacyjnego i zintegrowanego systemu kształcenia na kierunku gospodarka przestrzenna, realizowanego na Wydziale Geodezji i Kartografii Politechniki Warszawskiej. Program studiów obejmuje dwie specjalności. Istotą pierwszej z nich, zatytułowanej „środowiskowe uwarunkowania gospodarowania przestrzenią”, jest zintegrowany program studiów obejmujący aspekty środowiskowe, społeczne i gospodarcze, a także zastosowanie zaawansowanej technologii komputerowej, głównie w dziedzinie systemów informacji przestrzennej. Natomiast druga – „urbanistyka w planowaniu przestrzennym” – koncentruje się na edukacji przyszłych planistów w zakresie przygotowywania i opracowywania dokumentów planistycznych, w tym nabycia umiejętności prawidłowego i odpowiednio szczegółowego sformułowania ustaleń w miejscowych planach zagospodarowania przestrzennego.