Edyta Głowacka-Sobiech, Katarzyna Kabacińska-Łuczak (red.), Wielkopolska i Wielkopolanie w dziejach polskiej edukacji. Księga jubileuszowa z okazji 50-lecia Zakładu Historii Wychowania na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, Wydawnictwo Naukowe - Hajkowska, Monika (Studia Edukacyjne, 2018)
Recenzja. Edyta Głowacka-Sobiech, Katarzyna Kabacińska-Łuczak (red.), Wielkopolska i Wielkopolanie w dziejach polskiej edukacji. Księga jubileuszowa z okazji 50-lecia Zakładu Historii Wychowania na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, Wydawnictwo Naukowe UAM, Poznań 2017, ss. 527