Aspekty muzyki i tożsamości żydowskiej we współczesnym Izraelu - Stern, Max (Studia Europaea Gnesnensia, 2013)
Artykuł niniejszy omawia żydowską tożsamość muzyczną traktowaną jako przestrzeń współczesnej izraelskiej ekspresji kulturowej. Podłożem jest tutaj ideologiczny rozdźwięk pomiędzy żydowską a izraelską tożsamością, powodowany rozbieżnymi nurtami ideologicznymi w systemie edukacyjnym: ogólnym, socjalistycznym, religijno-syjonistycznym i skrajnie ortodoksyjnym. W dalszej części autor skupia się na osobistych doświadczeniach kompozytora i nauczyciela w procesie tworzenia „Perek Shirah”, utworu opartego na świadomości biblijnej, jak i jego wykonania w środowisku szkolnym i wywołanych nim reakcjach. Artykuł kończy się systematyką utworów klasycznych kompozytorów izraelskich reprezentujących różne diaspory, której celem jest rekonstrukcja narodowego dziedzictwa muzycznego w oparciu o kwestie związane z historią i kulturą Żydów. Tym samym autor pokazuje, że izraelska tożsamość muzyczna, rozumiana jako kultura, tradycja, dziedzictwo czy ortodoksja, czerpie z żydowskich korzeni.