Śmierć w kulturze Basków - Mirgos, Katarzyna (Studia Europaea Gnesnensia, 2013)
Problematyka śmierci zajmuje istotne miejsce w baskijskim światopoglądzie. Związane z nią były liczne wierzenia i rozbudowane rytuały, najważniejszą zaś rolę w ceremoniach funeralnych odgrywała kobieta, będąca zdaniem części autorów pośredniczką pomiędzy światami i swego rodzaju kapłanką. Współcześnie można jednak zaobserwować zmianę w sposobie postrzegania śmierci oraz zjawisko tworzenia się nowych rytuałów pogrzebowych. Jednocześnie ważnym zagadnieniem jest sposób wykorzystania śmierci w ideologii narodowej, jako narodowego symbolu i elementu solidaryzującego grupę w jej dążeniach (przykładem tego mogą być pogrzeby radykalnych baskijskich nacjonalistów).