Tradycja - jak o niej mówić, jak ją przekazywać? Funkcja języka w przekazie międzygeneracyjnym - Ziółkowska-Kuflińska, Magdalena (Studia Europaea Gnesnensia, 2013)
Artykuł ukazuje główne funkcje języka, które pełni w społeczności. Specyfika języka w procesie przekazywania treści kulturowych jest w ostatnich latach szczególnie istotna ze względu na współwystępowanie przekazów językowych z całą gamą zachowań kulturowych. Do najistotniejszych kwestii należy bez wątpienia sposób, w jaki kolejne pokolenia dowiadują się o tradycjach lokalnych oraz to, jak będą tę wiedzę pielęgnować i przekazywać dalej. W artykule pokazano konkretne przykłady tradycji, które niekoniecznie muszą wiązać się ze skostniałymi sposobami przekazów kulturowych, wręcz odwrotnie: powinny i mogą inspirować młode pokolenia do ich “nabywania”.