Jerozolima - "Niebiosa mówią". David Rakia - malarstwo - Dorot, Ruth (Studia Europaea Gnesnensia, 2013)
Artykuł pokazuje, jak wyjątkowość miasta Jeruzalem wyraża się w oryginalnych, mistycznych cechach twórczości sławnego jerozolimskiego artysty Davida Rakii. Rakia dostrzega zarówno ziemski, jak i pozarealny wymiar Jeruzalem, łącząc te pierwiastki w doskonałą jedność, która jest istotą świata. Przez zastosowanie trzech elementów artysta zespala wyobraźnię i niepowtarzalność w niezwykle udanym przedstawieniu autentycznych obrazów miasta: czystość światła niesie z sobą mistyczną duchowość; użycie liter hebrajskiego alfabetu przydaje treści i uobecnia nawiązania biblijne, historyczne i religijne; dzięki zaś wyborowi jednego dominującego koloru, który niekoniecznie bywa realistyczny, artysta sprawia, że miasto jednocześnie jawi się jako realne i duchowo-wyimaginowane, co trafnie odzwierciedla jego niezwykłą złożoność.