Wzory zachowania społecznego w polskojęzycznym kaznodziejstwie jezuickim. Między ideałem wspólnoty chrześcijańskiej a sarmatyzmem oświeconym - Mariani, Andrea (Studia Europaea Gnesnensia, 2012)
Niniejszy artykuł omawia wzory zachowania społecznego propagowane przez jezuickich kaznodziejów prowincji polskiej i litewskiej w połowie XVIII stulecia. W świetle wybranych kazań wyłaniają się zarówno ścisłe związki intelektualne z zachodnimi autorami traktatów teologicznych, jak też bezpośrednie nawiązania do obyczajów szlachty i pozostałych warstw społecznych w Rzeczypospolitej doby staropolskiej. Specyfika badanych kaznodziejów polega na próbie adaptacji wzorca pobożności sformułowanego w potrydenckim Kościele katolickim do realiów społeczeństwa polsko-litewskiego.