Postawa Polski wobec pandemii H1N1 i wiarygodność WHO w kontekście zagrożenia bioterroryzmem - Milczanowski, Maciej (Studia Europaea Gnesnensia, 2012)
Artykuł przedstawia problem wiarygodności WHO - jednej z najważniejszych organizacji globalnych odpowiedzialnych za informowanie i udzielanie wskazówek oraz rekomendacji wprzypadku zagrożenia epidemiami, pandemiami czy możliwością wystąpienia ataku bioterrorystycznego. W związku z wyjątkową specyfiką zagrożenia bioterroryzmem jest szczególnie istotne, aby tego typu organizacja pozostawała poza wszelkimi podejrzeniami. Niestety podejście do problemu H1N1 z lat 2009–2010 spowodowało ogromny deficyt zaufania do tej organizacji, zarówno wśród społeczeństw, jak i w kręgach rządzących. Komisja Europejska przeprowadziła śledztwo w sprawie zasadności kupowania leków mających tę pandemię powstrzymać. Najważniejsze, co ustaliła, to związki wielu doradców, którzy w tym czasie znaleźli się przy rządzących państwami, z firmami farmaceutycznymi, co bezpośrednio wpływało na podejmowanie decyzji o kupnie przez państwo leków przeciw pandemii. WHO wielokrotnie zalecała kupowanie szczepionek i podawanie ich całym populacjom krajów. Te wszystkie aspekty powodują, że wiarygodność WHO jest dziś na znacznie niższym poziomie niż wcześniej. Dzieje się tak w sytuacji, gdy bioterroryzm uznany został za największe zagrożenie ludzkości w najbliższej przyszłości. Z tej perspektywy stanowisko rządu polskiego, stanowczo sprzeciwiającego się presji zakupów, jest warte szczegółowej analizy. Wydaje się, że decyzja ta była podyktowana nie tylko względami finansowymi, ale przede wszystkim racjonalną oceną sytuacji. Jednocześnie WHO powinna zmienić zasady postępowania w tego typu sytuacjach, stając się podmiotem biorącym odpowiedzialność za rekomendowane rozwiązania, a nie tylko doradzającym.