Magnateria i duchowieństwo u progu Oświecenia. Między tradycyjnymi formami patronatu a pogłębianiem więzi klientalnych - Mariani, Andrea (Studia Europaea Gnesnensia, 2012)
Recenzja książki: Karolina Stojek-Sawicka, Duchowieństwo katolickie w życiu Radziwiłłów nieświeskich w XVIII wieku, Adam Marszałek, Wrocław 2011