Wykorzystanie portali społecznościowych w przedsiębiorstwach hiszpańskich - Martínez Murgui, Laura (Studia Europaea Gnesnensia, 2011)
W niniejszym artykule podjęto problem wykorzystywania przez przedsię-biorstwa hiszpańskie portali społecznościowych, które coraz częściej włączane są do ich strategii marketingowych i komunikacyjnych. Przeprowadzona anali-za wykazała, że do najważniejszych motywów jakie skłaniają przedsiębiorstwa hiszpańskie do korzystania z portali społecznościowych typu Facebook, Twitter czy Tuenti należą m.in. chęć stworzenia i konsolidacji własnej marki, rozwija-nie relacji publicznych czy pozyskanie potencjalnych nowych klientów. Jednak mimo rosnącej popularności portali społecznościowych wśród hiszpańskich przedsiębiorstw, niektóre z nich, powodowane obawą przed „sieciową” krytyką ze strony niezadowolonych klientów w dalszym ciągu pozostają wierne trady-cyjnej formie, to jest bezpośredniej sprzedaży swoich produktów.