Genueńczyk na dworze ferdynanda katolickiego - Azuara, Marisa (Studia Europaea Gnesnensia, 2011)
Dokumenty zachowane przez potomków Krzysztofa Kolumba, w większości przechowywane w oficjalnych archiwach królestwa Hiszpanii, pokazują bez najmniejszego marginesu błędu, że Krzysztof Kolumb to urodzony na Sardynii Christoval Piccolomini de Sena y Alagón de Arborea. Był on członkiem genueńskiej fakcji żyjącej na wyspie, która w latach 1324–1521 znajdowała się w stanie otwartej wojny z Koroną Aragonii. Z tej perspektywy najbardziej zagadkową kwestią dotyczącą odkrycia Ameryki jest pytanie: dlaczego Królowie Katoliccy powierzyli najważniejszą misję w historii Zachodu Genueńczykowi, na dodatek zdeklarowanemu wrogowi królestw, którymi rządzili? Aby zrozumieć paradoksalność tego faktu wyobraźmy sobie sytuację, w której obecny prezydent Stanów Zjednoczonych przyjąłby i ugościł w Białym Domu członka Al-Kaidy powierzając mu realizację najbardziej sekretnej misji NASA, w dodatku ją finansując.Znajomość prawdziwej tożsamości Kolumba pozwala zrozumieć najbardziej dyskusyjne decyzje, które Królowie Katoliccy — Izabela Kastylijska i Ferdynand Aragoński podejmowali w czasie swojego wspólnego panowania. W tym kontekście motywy, które zmusiły ich do wprowadzenia w Hiszpanii Inkwizycji czy wypędzenia Żydów, były dużo bardziej złożone i zagmatwane, niż to nam dotąd próbowano wyjaśniać. Tym samym odkrycie Ameryki i panowanie Królów Katolickich jawi się nam jako okres pasjonujący, nieznany i decydujący w historii Europy. Bez jego poznania nie będziemy mogli zrozumieć naszej teraźniejszości i aktualnej polityki europejskiej.