Kształtowanie się Europy - Ciesielski, Mariusz (Studia Europaea Gnesnensia, 2011)
Recenzja książki: Peter Heather, Imperia i barbarzyńcy. Migracje i narodziny Europy, przeł. J. Szczepański, Dom Wydawniczy REBIS, Poznań 2010, 766 s., z mapami, indeksami