Między Wschodem a Zachodem: obraz osiemnastowiecznej Rosji w oczach encyklopedystów - Napierała, Katarzyna (Studia Europaea Gnesnensia, 2011)
REC. KSIĄŻKI Marc Belissa, La Russie mise en „Lumieres”. Représentations et débats autour de la Russie dans la France du XVIIIe siecle, Kimé, Paris 2010, 248 s.