Na tropach wilczyc(y). Lupa Romana zagubiona we współczesnym mieście albo o niejedno-znaczności symboli - Kluczek, Agata A. (Studia Europaea Gnesnensia, 2023)
W artykule, wychodząc od treści kilku graffiti umieszczonych w przestrzeni miejskiej współczesnego Rzymu, staram się pokazać ewentualną niejednoznaczność tych napisów. Dotyczą one wilczycy rzymskiej (lupa Romana), symbolu zrośniętego z Rzymem starożytnym. Analiza antycznych przekazów literackich dowodzi, że dla samych starożytnych lupa pozostawała figurą wieloznaczną.