Medale Michała Korybuta Wiśniowieckiego. Uwagi ikonograficzne - Rokita, Jan Gustaw (Studia Europaea Gnesnensia, 2023)
Autor artykułu pt. „Medale Michała Korybuta Wiśniowieckiego. Uwagi ikonograficzne” opisuje dwadzieścia osiem dzieł sztuki wśród których wymienić należy medale, ryciny portretowe, obrazy i emblematy. Celem niniejszej pracy, prócz szczegółowej analizy spuścizny medalierskiej pozostałej po Michale Korybucie Wiśniowieckim było odnalezienie i opisanie dzieł sztuki, z którymi mógł mieć styczność medalier podejmujący się wykonania medalu na zlecenie króla lub jego najbliższego otoczenia. Identyfikacja bezpośrednich źródeł inspiracji dla działających w XVII wieku artystów pozwoliła lepiej odpowiedzieć na pytanie, jak Michał Korybut Wiśniowiecki propagował własne, bezsprzeczne osiągnięcia polityczne czy militarne.