Leszka Nowaka nieewangeliczny model człowieka a problem interdyscyplinarności nauk humanistycznych - Ciesielski, Mieszko (Studia Europaea Gnesnensia, 2013)
Autor w artykule porusza zagadnienia związane z problematyką teorii działania w kontekście interdyscyplinarności badań humanistycznych. W tekście przybliżony został tzw. nieewangeliczny model człowieka skonceptualizowany przez polskiego filozofa Leszka Nowaka, który - zdaniem autora - może stać się efektywnym narzędziem eksplanacyjnym w badaniach prowadzonych w sposób interdyscyplinarny. W tekście podjęto próbę rozjaśnienia pojęcia interdyscyplinarności badań naukowych. Jednym z jej aspektów jest jedność teoretyczna, czyli przyjęcie przez badaczy różnych dyscyplin naukowych jednego zestawu twierdzeń wyjaśniających. Autor wskazuje, że teoria działania racjonalnego odgrywała i nadal odgrywa rolę swoistej podstawy teoretycznej nauk humanistycznych -politologii, ekonomii, socjologii, prawoznawstwa, pedagogiki itp. Model działania racjonalnego zawiera jednakże dość istotne ograniczenia, m.in. to, że podmiot działający zawsze maksymalizuje własne preferencje, co czasami nie jest prawdą. Omówiony w artykule nieewangeliczny model człowieka przezwycięża to ograniczenie, co sprawia, że może być efektywną poznawczo podstawą prowadzenia badań o charakterze interdyscyplinarnym. W tekście znajduje się również przybliżenie dotychczasowych zastosowań omawianej koncepcji w różnych dyscyplinach wiedzy. To zaś można potraktować jako argument przemawiający za nieewangelicznym modelem człowieka.