Przekład w baskijskim systemie literackim: przypadek literatury dziecięcej i młodzieżowej tłumaczonej na język baskijski - López Gaseni, José Manuel (Studia Europaea Gnesnensia, 2012)
W niniejszym artykule analizowane są tendencje występujące w obrębie literatury dziecięcej i młodzieżowej przekładanej na język baskijski. Po wstępie dotyczącym Kraju Basków i jego języka oraz ustaleniu celów metodologicznych zbadany został korpus literatury dziecięcej i młodzieżowej tłumaczonej na język baskijski, przy wprowadzeniu podziału na trzy okresy: 1876–1936, 1936–1975 i 1975–2010. autor przyjrzał się funkcjom, jakie pełnią przekładane teksty: przede wszystkim uzupełniają i modernizują baskijską literaturę zanalizował wpływy importowanej literatury na produkcję baskijską: dzięki niej w Kraju Basków pojawiają się nowe gatunki i motywy literackie oraz stosuje się techniki literackie, które dotąd były w zasadzie nieobecne. tekst ukazuje także najwybitniejsze strategie translatorskie: zasady regulujące tłumaczenia, adaptacje stylistyczne, ideologiczno-dydaktyczne i kulturalne.