Między Scyllą władzy a Charybdą wiedzy - Kubiaczyk, Filip (Studia Europaea Gnesnensia, 2012)
Recenzja książki: Mary Louise Pratt, Imperialne spojrzenie. Pisarstwo podróżnicze a transkulturacja, Wyd. Universitas, Kraków 2011