Między rozumieniem a interpretacją, albo historia Hiszpanii w oczach Francuza - Kubiaczyk, Filip (Studia Europaea Gnesnensia, 2012)
Recenzja książki: Joseph Pérez, Entender la historia de España, La Esfera de los Libros, Madrid 2011