Łacina jako pomost między Niemcami a Polską - Bering, Piotr (Studia Europaea Gnesnensia, 2011)
Od czasu chrztu Polska znalazła się w obrębie kultury łacińskiej, która niepodziel-nie panowała w zachodniej i centralnej Europie średniowiecznej. Stosunki z Niem-cami, zachodnimi sąsiadami Polski najczęściej przybierały charakter konfrontacji, także zbrojnych. Jedynie w sferze kultury i ducha można znaleźć punkty wspólne. Do nich należy słynny list szwabskiej księżniczki Matyldy do Mieszka II lub postać jego córki Gertrudy. W późnym średniowieczu za wspólne dobro kulturowe można uznać Psałterz Floriański. W dobie renesansu spotyka się licznych niemieckich hu-manistów świadomie wiążących swoje życie z Polską. We wszystkich tych przypadkach łącznikiem okazywała się łacina i jej znaczenie kulturowe. Nie inaczej było w cza-sach oświecenia. Godfried Ernst Groddeck z pochodzenia Niemiec uznawany za ojca współczesnej polskiej fi lologii klasycznej, był bibliotekarzem i nauczycielem na dworze księcia Adama Czartoryskiego, a następnie twórcą katedry greki na Uniwersytecie Wileńskim. W XX wieku właśnie fi lolodzy klasyczni podejmowali współpracę ponad granicami i przyczyniali się do lepszego zrozumienia.