Familia y crisis del matrimonio en Espana: Rodzina i kryzys małżeństwa w Hiszpanii - del Fresno Garcia, Miguel (Studia Europaea Gnesnensia, 2011)
Zmiany spowodowane odejściem od frankizmu i rozwojem demokracji wywołały w Hiszpanii głębokie przeobrażenia w zakresie relacji międzyludzkich. W sposób szczególny wpłynęły one na deinstytucjonalizację małżeństwa, a także głęboką innowację i heterogeniczność form życia rodzinnego. Przeprowadzona analiza wykazała, że wszystkie zmiany, których doświadczyli Hiszpanie w omawianym okresie spowodowane heterogenicznością związków partnerskich, stosowaniem antykoncepcji, powszechnymi rozwodami, chęcią realizacji kariery zawodowej, opanowaniem rynków pracy przez kobiety wychowujące dzieci, spóźnionym macierzyństwem, przedłużającym się okresem młodości, nastawieniem na zabawę i konsumpcję czy indywidualizacją życia nie spowodowały zaniku rodziny jako instytucji. Nowe relacje między osobami wpływają na przewartościowanie modelu życia w rodzinie, ale nie jej samej. Badania pokazują również, że małżeństwo w Hiszpanii przeszło znaczącą ewolucję: od instytucji będącej fundamentem samej rodziny, legitymizującej stosunki seksualne i rodzicielstwo, gwarantującej przedłużenie gatunku, do związku łączącego dwoje ludzi będącego efektem ich prywatnej decyzji, którą w każdej chwili można zmienić lub się z niej wycofać.