Współpraca historyków i archeologów, czyli nieudana synteza dziejów Europy rzymskiej - Spychała, Dariusz (Studia Europaea Gnesnensia, 2011)
Recenzja książki: Edward Bispham (red.), Europa rzymska, przeł. B. Mierzejewska,Świat Książki, Warszawa 2010, 432 s.