Między naturą a kulturą. Wprowadzenie - Frydryczak, Beata (Studia Europaea Gnesnensia, 2011)
Blok zatytułowany „Między naturą a kulturą” przygotowany został przez pracowników Zakładu Teorii Badań Interdyscyplinarnych Instytutu Kultury Europejskiej UAM w Gnieźnie. Pomyślany został jako forma prezentacji zakładu powołanego do istnienia w październiku 2010 roku z intencją poszukiwania teoretycznego modelu badań interdyscyplinarnych, możliwych do zastosowania w ramach studiów kulturowych.