Prowincjonalizacja Galii Przedalpejskiej - Kozłowski, Jakub (Studia Europaea Gnesnensia, 2011)
REC. KSIĄŻKI Maciej Piegdoń, Galia Przedalpejska. Studia nad rzymską obecnością w północnej Italii w III–I w. p.n.e., Kraków 2009, 303 s.