Praga i Irlandia. Spojrzenie na geopolityczne i kulturowe konstelacje w Europie. - Düchting, Reinhard (Studia Europaea Gnesnensia, 2010)
Geograficzne umiejscowienie europejskich stolic — czy to w centralnej, czy bardziej peryferyjnej lokalizacji — było wynikiem wydarzeń historycznych lub politycznych, które nierzadko powodowały wewnętrzne napięcia.