Wierne czy piękne? Kilka uwag na temat pierwszego tłumaczenia Censorynusa na język polski - Kubiaczyk, Monika Anna (Studia Europaea Gnesnensia, 2014)
recenzja  książki: Censorini, Liber De Die Natali ad Quintum Caerellium/Censorynus, Księga o dniu narodzin dla Kwintusa Caereliusza, przekł., wstęp i komentarz B.J. Kołoczek, Wydawnictwo Naukowe UAM, Poznań 2014 [=Fontes Historiae Antiquae, 30], 121 s