Transoceaniczne spojrzenie na pamięć i politykę. Sprawozdanie z konferencji Addressing the Past – Shaping the Future: Memory Politics in Europe and Canada (Uniwersytet Victorii, Kanada, 21-23 września 2022 r.) - Oleksy, Piotr (Sensus Historiae, 2022)
Czy wyzwania stawiane przez problemy pamięci współczesnym społeczeństwom, żyjącym po dwóch stronach Atlantyku, są do siebie zbliżone? Czy relacje między pamięcią a polityką przybierają podobne formy, a wymiana doświadczeń może pomóc w przezwyciężeniu kryzysów społecznych powodowanych napięciem między tymi sferami? Na te pytania starali się odpowiedzieć uczestnicy konferencji Addressing the Past – Shaping the Future: Memory Politics in Europe and Canada, która odbyła się w dniach 21–23 września 2022 r. w Victorii, stolicy kanadyjskiego stanu Kolumbia Brytyjska.