Mity, kultury i polityki pamięci - Oleksy, Piotr; Studenna-Skrukwa, Marta (Sensus Historiae, 2023)
Obserwując zainteresowania naukowców oraz życie publiczne w Polsce i na świecie, trudno nie zauważyć, że badania nad tożsamością oraz pamięcią przeżywają swój renesans. Jest to w dużej mierze efekt reakcji na procesy społeczno-polityczne. Polityka tożsamości stała się obecnie najważniejszym narzędziem w repertuarze politycznych liderów, który w ogromnym stopniu porusza emocje społeczne, kształtuje podziały wewnątrz społeczeństw oraz kreuje dynamikę międzynarodową.