Edward Wspaniały – dobry władca PRL? Recenzja filmu „Gierek” w reżyserii Michała Węgrzyna - Krzyżaniak, Michał (Sensus Historiae, 2022)
W 2022 r. na kinowych ekranach pojawił się film, na który część społeczeństwa czekała z dużą niecierpliwością. Jedni byli ciekawi, jak aktorzy poradzą sobie z odtworzeniem historycznych postaci, inni przez pryzmat filmu chcieli powrócić do lat młodości, a jeszcze innych interesowało, w jakim świetle przedstawiony zostanie I sekretarz Komitetu Centralnego Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej dekady lat siedemdziesiątych. Mowa oczywiście o Edwardzie Gierku i filmie „Gierek” w reżyserii Michała Węgrzyna.