Geografia wyobrażeń. Recenzja książki: Klaus Dodds, Geopolityka, przeł. P. Wilczyński, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2022, 181 ss. - Oleksy, Piotr (Sensus Historiae, 2022)
Geopolityka Klausa Doddsa niewątpliwie wprowadza do polskiego dyskursu akademickiego ważne i ciekawe pojęcia oraz sposoby interpretacji stosunków międzynarodowych. Praca ta stwarza również szanse na wprowadzenie rozsądnej równowagi w naukowo-eksperckim sporze o status i sens geopolityki. Mogłaby stanowić cenne wprowadzenie dla studentów nauk politycznych, historycznych lub dziennikarstwa. Niestety, z powodów wskazanych błędów, prawdopodobnie nie spełni tych ról. Pozostaje mieć nadzieję, że w niedługim czasie pojawi się drugie poprawione wydanie.