O upadku cywilizacji w perspektywie historiozoficznej. Recenzja książki: Michał Kwiecień, O przyczynach upadku cywilizacji w koncepcjach historiozoficznych Feliksa Konecznego i Arnolda J. Toynbeego, Wydawnictwo Nauk Społecznych i Humanistycznych UAM, Poznań 2020, 136 ss. - Niedźwiecki, Paweł (Sensus Historiae, 2022)
Czytając książkę Michała Kwietnia, trudno nie zauważyć skrupulatności i staranności autora. Przejście od najbardziej podstawowych terminów do coraz bardziej złożonych zagadnień, sprawia że O przyczynach upadku cywilizacji... jest doskonałą lekturą dla tych, którzy chcieliby zapoznać się z podstawowymi założeniami teorii cywilizacji. Bogata bibliografia sprawia, że czytelnik chcący pogłębić swoją wiedzę w tej dziedzinie znajdzie reprezentatywny wybór książek i artykułów do dalszych studiów.