Wolicjonalne mechanizmy inicjowania ruchu - Raś, Maciej (Studia z Kognitywistyki i Filozofii Umysłu, 2016)
Artykuł stanowi przegląd wiedzy nad procesami mózgowymi odpowie- dzialnymi za proste wolicjonalne działania motoryczne. Procesy te manifestują się pod postacią potencjału gotowości – aktywności elektrycznej mózgu (rejestrowanej przez elek- troencefalograf) pojawiającej się na moment przed wykonaniem ruchu w okolicach czub- ka głowy. W artykule omówiona zostaje zarówno charakterystyka tego potencjału – jego kształt i zależność od warunków specyficznych dla wykonywanego zadania, jak również jego dokładniejsza lokalizacja mózgowa. Zrozumienie mechanizmów odpowiedzialnych za powstawanie najbardziej podstawowych działań jest pierwszym koniecznym do uczynienia krokiem na drodze do wyjaśnienia bardziej złożonych ludzkich zachowań.