Świadomość w kontekstach klinicznych. Zaburzenia, diagnostyka, problemy - Wyrwa, Michał (Studia z Kognitywistyki i Filozofii Umysłu, 2016)
Celem artykułu jest dyskusja wybranych problemów związanych z diagno- styką globalnych zaburzeń świadomości. Pokazuje się, że jednym z zasadniczych źródeł trudności diagnostycznych, z którymi mierzą się lekarze monitorujący stan pacjentów jest złożoność takich globalnych zaburzeń. Ocena tych stanów u osób w śpiączce, stanie wegetatywnym czy minimalnych stanach świadomości ma również charakter globalny i składają się na nią charakterystyki kompetencji wykonawczych i poznawczych, takich jak uwaga, pamięć, integracja multisensoryczna, wypełnianie poleceń, czy język. Oprócz problemów narzędzi diagnostycznych, pojawia się nowa perspektywa myślenia o świa- domości. Nie w kategoriach rozważań pojęciowych oderwanych od realnych przypadków, w tym od zaburzeń świadomości, a w postaci usytuowania rozważań nad świadomością w intersubiektywnej wiedzy o jej przejawach i zaburzeniach.