Pomnik jako ‘gest’ emblematyczno-stacjonarny o charakterze mediującym w miejskiej przestrzeni publicznej: uwagi wstępne - Puppel, Joanna (Scripta Neophilologica Posnaniensia, 2023)
Artykuł przedstawia wstępne uwagi dotyczące postrzegania pomnika jako ge- stu emblematyczno-stacjonarnego, który ma charakter mediujący w miejskiej przestrzeni publicznej. Autorka zakłada, iż pomnik przyjmuje funkcję pośredniczącą w różnych procesach symboliczno-komunikacyjnych w danej otwartej przestrzeni publicznej, np. miejskiej.