Argumentative indicators in the adjudication of Russia-Ukraine dispute. A pragma-dialectical study - Strukowska, Marta E. (Scripta Neophilologica Posnaniensia, 2023)
Kontekst wojny rosyjsko–ukraińskiej jawi się tutaj jako proces i jest ważnym przyczynkiem do dyskusji o technikach argumentacji, które uważa się za istotne i potencjalnie przełomowe z perspektywy radzenia sobie z zagrożeniem i konfliktem. W niniejszym artykule przedstawiono wyniki badania na gruncie pragma–dialektyki, a w szczególności wskaźników argumentacyjnych w orzekaniu sporu między Rosją, a Ukrainą. Autor uważa, że wyznaczają one procesy rozumienia oparte na osądzie i argumentacji, które dają solidne podstawy do ustalenia strategii radzenia sobie z wojną. Wybory językowe w postaci wskaźników argumentacyjnych stanowią punkty zwrotne w krytycznej dyskusji, pozwalając na rekonstrukcję i identyfikację dynamiki aktów mowy, które znajdują się we wzorcowej drodze argumentacji. Jak pokazuje niniejsza analiza, organizacja parametrów aktów zagrażających twarzy (FTAs) oraz proponowanych wskaźników utrzymujących stanowisko mówcy znacząco przyczynia się do sekwencyjności i komplementarności procesu argumentacji, który okazuje się wysoce skuteczny i rozsądny. Biorąc pod uwagę specyfikę orzekania jako gatunku, jego kontekstualizację sądowniczą oraz władzę ustawodawczą w procesowi orzekania, sugeruje się, że praktyka argumentacyjna stanowi strategię zarządzania zagrożeniami i ryzykiem.