Distinctive features of a senior’s face from a communicative perspective - Kowalewska, Kinga (Scripta Neophilologica Posnaniensia, 2024)
Niniejsze badanie stanowi pierwszy etap projektu dotyczącego analizy porównawczej wizerunku osób starszych obecnego w przestrzeni publicznej Warszawy i Berlina. Podstawowym celem badań była analiza twarzy seniorów w celu zidentyfikowania wyznaczników cielesności ludzkiej twarzy, na podstawie których dana twarz jest klasyfikowana jako należąca do osoby starszej. Kolejnym celem było skonstruowanie optymalnego modelu twarzy seniora w oparciu o zbiór rozpoznanych wyznaczników. Ostatecznym celem było opracowanie algorytmu opartego na zidentyfikowanych cechach, który zostanie wykorzystany w zobiektywizowanym procesie identyfikacji i kategoryzacji twarzy ze względu na wiek. Algorytm będzie miał zastosowanie w projekcie dotyczącym komunikacji wizualnej, gdzie komunikaty dostępne w przestrzeni publicznej będą dobierane według kryterium przedsta-wiania osób starszych. Metodą badawczą był sondaż diagnostyczny, a do zbierania danych wykorzystano kwestionariusz ankiety. Badanie zostało sfinansowany ze środków Narodowego Centrum Nauki przyznanych na podstawie decyzji numer DEC-2021/43/B/HS2/01288 do- tyczącej projektu „Wizerunek osób starszych w przestrzeni publicznej Warszawy i Berlina”.