Language ‘depth’: Deep first language acquisition versus shallow second/foreign language learning, and the presence of the ‘embammic seal’ in the embammic language-non- embammic language dichotomy - Puppel, Stanisław (Scripta Neophilologica Posnaniensia, 2024)
Nabywanie języka pierwszego różni się radykalnie od uczenia się języka drugiego/nierodzimego w taki sposób, że w przypadku tego pierwszego mamy do czynienia nie tylko ze stopniowym nabywaniem formalnych elementów języka pierwszego (struktury i funkcji), jak to ma obowiązkowo także miejsce w przypadku języka drugiego/nierodzimego, ale dodatkowo nabywanie języka pierwszego ma miejsce w nieuchwytnym dla dydaktyki języka drugiego/nierodzimego wymiarze ‚embamicznym’. Elementy formalne i embamiczne stanowią wespół rdzeń znajomości każdego pierwszego języka. Ten ‚głęboki stan’ języka pierwszego należy wyróżnić od bardziej ‚płytkiego stanu’ każdego języka drugiego/nierodzimego.