Nikolai Gumilev’s Italian poems: The quest for image - Nowaczyk, Olga Adelajda (Scripta Neophilologica Posnaniensia, 2024)
Niniejszy artykuł analizuje wiersze włoskie Nikołaja Gumilowa, ze szczególnym uwzględnieniem wykorzystania ekfrazy i wizji ekfrastycznej. Cykl poetycki, o którym mowa, wyznacza kluczowy etap na drodze twórczej autora, związany z powstaniem akmeizmu – krótkotrwałego, lecz istotnego zjawiska w obrębie modernizmu rosyjskiego. Analiza pokazuje, w jaki sposób programowe poszukiwanie poezji przestrzennej i wizualnej zakorzenionej w tradycji literackiej wiąże się ze zjawiskiem włoskiej podróży literackiej.